پارس دانش: بر خلاف بمب اتمی معمولی که بخش بزرگی از نیروی ویرانگر خود را از شکاف هستهی اورانیوم یا پلوتونیوم به دست میآورد، بمب هیدروژنی این کار را از طریق ادغام هستههای عنصر هیدروژن انجام میدهد.این همان پروسهای است که در خورشید هم اتفاق میافتد و در جریان آن مقدار غولآسایی انرژی آزاد میشود.برای این “همجوشی هستهای” مقدار بسیار زیادی حرارت و فشار
تفاوت بمب هیدروژنی با بمب اتمی چیست؟نجوم
پارس دانش:یک نوسان فزاینده، ابتدا با بسامد ۳۵ هرتز، و سپس در چشمبههمزدنی در آستانه ۲۵۰ هرتز؛ سپس اغتشاشی ضعیف، و در نهایت سکوت. همه، ظرف مدّت تنها ۲۵ صدم ثانیه. “آقایان و خانمها، ما امواج گرانشی را کشف کردیم”. این خبری بود که از زبان دیوید رایتس اعلام شد؛ مدیر عامل آزمایشگاه «تداخلسنج لیزری رصد امواج گرانشی»، LIGO. پنجرهای جدید به روی جهان گشوده شده بود؛ پنجرهای که به گفته اریک کاتساوونیدس، از اعضای هیأت علمی LIGO، پایان “عصر سینمای صامت کیهان” را رقم زد.
امواج گرانشی- پایان عصر سینمای صامت کیهانپارس دانش:در حالیکه گمانهزنیها حاکی از آن بود که جایزه نوبل فیزیک امسال به داغترین خبر علمی سال هم مبنی بر کشف امواج گرانشی تعلق میگیرد (همانطور که در سال ۲۰۱۳ و در پی کشف ذره بوزون هیگز هم چنین شده بود)، اما جایزه امسال به دستاوردی از شاخهای کاملاً متفاوت از فیزیک نظری تعلق یافت: فیزیک حالت جامد.بنا بر تصمیم آکادمی سلطنتی علوم سوئد، نیمی از این جایزه به دیوید تولس از دانشگاه واشنگتن، و نیم دیگر آن نیز مشترکاً به دونکان هالدین از دانشگاه پرینستون و مایکل کاسترلیتز از دانشگاه براون،
برندگان نوبل فیزیک ۲۰۱۶ -قدرت نمایی ریاضی محضپارس دانش : سرانجام سفر پرماجرای فضاپیمای کاسینی به منظومه زحل و اقمارش، پس از گذشت بیست سال، با ورودی مرگبار به جو فوقانی زحل خاتمه یافت. این «پایان باشکوه» از قضا مصادف بود با سیصد و پنجمین سالمرگ جیووانی کاسینی، کاشف چهار قمر زحل و دانشمندی که نامش بر این مأموریت تهورآمیز فضایی جاودانه شد
پایان با شکوه کاسینیپارس دانش :
جوسلین بل: قاصد جهان زیرین: ۴۴ سال پس از آنکه پاین-گاپوشکین از انگلستان به ایالات متحده کوچید تا درجه علمیای که دانشگاه کیمبریج از اعطای آن به زنان دریغ میکرد را در هاروارد اخذ بکند، جوسلین بل (Jocelyn Bell)، دانشآموخته فیزیک دانشگاه گلاسکوی اسکاتلند، عزم کیمبریج کرد تا پژوهشهای دوره دکتری خود را در رشته اخترشناسی،
زنان ستاره شناس – قسمت دومپارس دانش :
آنی جامپ کانُن: واضع ردهبندی طیفی ستارگانامروزه میتوان ویژگیهای فیزیکی اکثریت قریب به اتفاق ستارگان (اعم از سن، جرم، دمای سطحی، ابعاد، و درخشندگی ذاتی آنها) را در فقط یک شناسهْ خلاصه کرد: رده طیفی. به عنوان نمونه، خورشید در رده طیفی G جای میگیرد. ستارگان این رده، رنگی متمایل به زرد، جرمی در حدفاصل ۰.۸ تا ۱.۲ برابر خورشید، دمای سطحیای از مرتبه ۵۳۰۰ تا ۶۰۰۰ درجه سانتیگراد، و عمری در حدود ۱۰ میلیارد سال دارند، و انرژی خود را نیز از مکانیسم همجوشی هیدروژن به هلیوم تأمین میکنند.این نسبتهای بههمپیوسته، امروزه برای اکثر دانشآموختگان اخترشناسی یا علاقهمندان به این حوزه، بدیهی به نظر میرسد؛
زنان ستاره شناس -قسمت اولپارس دانش:در شامگاه هفتم ژانویه ۱۶۱۰ که گالیله برای نخستین بار پی به وجود (به قول او) “سه ستاره ثابت و کاملاً نامرئی از بابت ریز بودنشان” در اطراف سیاره مشتری برد، و طی چند شب آتی هم متوجّه شد که این “ستارهها” در واقع نسبت به مشتری متحرّکاند و به دور آن میچرخند، شکاف ترمیمناپذیری در تلقّی زمینمرکز از گیتی پدید آمد. برای نخستین بار مرکز ثقلی به غیر از زمین یافت شده بود که اجرامی به غیر از سیاراتِ شناختهشده به گرد آن میچرخیدند، و همین
نقش سیاره ی مشتری در شکل گیری منظومه ی شمسیپارس دانش: گروهی از ستارهشناسان موفق شدهاند نقشه راه شیری با ۲۱۹ میلیون ستاره را ترسیم کنند و به این ترتیب کاملترین نقشه از قرص کهکشان ما را ارائه دهند..دانشمندان بر اساس دادههایی که بشر از راه شیری در اختیار دارد، این نقشه را با در نظر گرفتن جزئیات بسیار تهیه کردهاند. نقشه تازه راه شیری این امکان را فراهم آورده که ساختار قرص کهکشان ما از زوایای دیگری نیز قابل بررسی باشد.گروهی از پژوهشگران دانشگاه هارتفوتشر در لندن زیر نظر گرت بارنتستن نقشه راه شیری را در نشریه علمی جامعه منجمان معرفی کرده اند.
تصویری تازه کهکشان راه شیریپارس دانش:در دهه ۱۳۵۰/۱۹۷۰ ، روشی به وجود آمد که امید آشکار شدن قسمت های زیر سطح خورشید را به وجود آورد . لرزه شناسی خورشیدی روشی است که مبنای آن مشابه استخراج اطلاعات برای کاوش زمین بر مبنای امواج زلزله است . لرزه شناسی خورشیدی به زودی برای آشکارسازی ساختار درونی خورشید ، وسیله ی مناسبی خواهد بود زیرا گمان می رود که در خورشید بر اثر فعالیت منطقه ی همرفتی ، ارتعاشاتی صورت می گیرد و این ارتعاشات سبب می شوند که کل خورشید به ارتعاش درآید ، درست مانند یک ناقوس در هنگامی که کوبه ی آن زده می شود .
لرزه های خورشیدپارس دانش:دوشنبه، ۲۲ شهریورماه ۱۳۹۵، جامعه فیزیک جهان یکی از چهرههای پیشگام خود، دکتر علی جوان (۱۳۹۵-۱۳۰۵) را از دست داد؛ ایدهپرداز نخستین انواع عملیاتی فناوری لیزر، و از مبدعان لیزر هلیوم-نئونی که رفتهرفته به خاستگاهی برای شبکههای فیبر نوری، بهعنوان زیرساخت کنونی مخابرات و اینترنت بدل شد. جوان، متولّد ۱۳۰۵ تهران از والدینی تبریزی، دانشآموخته رشته فیزیک در دانشگاه کلمبیای نیویورک، و استاد بازنشسته دانشگاه MIT بود، که در سال ۱۹۹۳، جایزه معتبر آلبرت اینشتین را از آن خودکرد.
دکتر علی جوان، مخترع لیزر گازیپارس دانش: سیارهای سنگی در مدار نزدیکترین ستاره به خورشید زمین پیدا شده که به شکل نظری میتواند آب داشته باشد و برخی از اشکال حیات را بر سطح آن پیدا کرد..پژوهشگران «رصدخانه جنوبی اروپا» (European Southern Observatory) در مقالهای علمی که به تاریخ ۲۵ اوت /۴ شهریور در ژورنال «نیچر» منتشر کردند نوشتهاند که این سیاره جدید که به طور بالقوه میتواند حامی حیات باشد و در واقع نزدیکترین سیاره به منظومه خورشیدی ماست که تاکنون کشفشده و چنین خاصیتی دارد.
کشف سیاره یی در گردش به دور نزدیک ترین ستاره به زمینپارس دانش: پیدایش حیات و پیچیدگی فزاینده گونههای زیستی بر روی زمین را میتوان ناقض قانون دوم ترمودینامیک دانست؛ قانونی که میگوید در یک سیستم بسته، بینظمی همواره رو به افزایش میگذارد. اما این مدعا فقط در شرایطی میتوانسته صادق باشد که زمین واقعاً یک «سیستم بسته» میبود. حالآنکه سیاره ما از جنبههای متعدد و نامحسوسی به فضای بیرون از خود ارتباط دارد، که واضحترینشان دریافت مستمر نور خورشید است.همین ارتباطات عامل چشمگیری در رشد پیچیدگی گونههای زیستی به شمار میروند: رخدادهای خشنی از جمله برخوردهای سیارکی به زمین، و در معدود مواردی هم انفجارهای ستارهای.
تاثیر ابر نواختربر ایجاد حیاتپارس دانش: جهان هستی ما پر از رمز و رازهای ناشناخته است، اما آگاهیهای بشر نشان می دهد که تاکنون تنها یک درصد از کل کیهان شناخته شده است(البته طبق مشاهدات و در غیر این صورت شایدم صفر). این ناآگاهی زمانی خود را بیشتر نشان می دهد که صحبت از جهان های موازی و تکرار نامحدود هستی به میان بیاید.
جهان های موازی Multi Universپارس دانش :ذره یهیگز، گاهی اوقات به عنوان “ذره خدا” نامیده می شود، چیزی است که برای ذرات و همه چیز را در اطراف ما عامل ایجادجرم است.اما مفهوم آن چیست. و چرا برای دانشمندان مهم است؟ اکنون، قصد داریم یک توضیح ساده و کمی تاریخ در مورد این ذره ی مبهم ارائه دهیم.
آشنایی باذره ی اسرارآمیزترین ذره: « هیگز »پارس دانش: تپ اخترها ستارههای نوترونی چرخانی هستند که با سرعت بسیار زیادی دوران میکنند و تک موج های مداومی از انرژی تابشی به همراه خطوط میدان مغناطیسی قوی را از خود منتشر میکنند. برخی از تپاخترها نیز پرتوهای ایکس تابش میکنند. ستارههای نوترونی در حقیقت بقایای هستهٔ ستارهٔ منفجر شدهای هستند که حجم کوچک و چگالی بسیار بالایی دارند. برای نمونه تپاختری به قطر ۲۰ کیلومتر ۱٫۵ برابر جرم خورشید را در خود جای دادهاست. Continue reading
تپ اختر ها (PULSAR)پارس دانش : زندگی فرا زمینی ،شکلهای زندگی در جاهای غیر از کرهٔ زمین است. موجود فرازمینی یا موجود فضایی یا بیگانه به هر موجود زنده با منشأ غیر زمینی گفته میشود.. مفهوم حیات فرازمینی با تمدن فرازمینی تفاوت دارد. در بررسی زندگی فرازمینی فقط به امکان وجود حیات در نقاط دیگر عالم پرداخته می شود..
زندگی فرا زمینی – قسمت اولپارس دانش:وقتی پدرش فقط ۱۶ سال داشت به دنیا آمد، قسمت اعظم زندگی خود را در ملک خانوادگی خود یعنی (کاخ مرچیستون) نزدیک (ادینبورو ) اسکاتلند گذراند و عمده انرژی خود را در جدال های سیاسی و مذهبی آن زمان صرف کرد. وی به شدت ضد کاتولیک بود..
در سال ۱۵۹۳ ادعا نامه ای تند و پرخواننده ای علیه کلیسای رم تحت عنوان (کشف ساده ای از کلیه مکاشفات یوحنای قدیس) منتشر، و سعی کرد ثابت کند که پاپ ضد مسیح است. کتاب ۲۱ بار به چاپ رسید، که حداقل ۱۰ بار آن در دوران حیات مؤلف بود و نپر باور داشت که شهرت وی در بین نسل های بعدی بر مبنای این کتاب خواهد بود.
جان نپر John Napier-ریاضیدانی پیشگوپارس دانش: اغلب ستاره شناسان توافق دارند که بزرگترین چیزی که در جهان وجود دارد .وب کیهانی است. این داربست بی پایان از خوشه های کهکشانی تشکیل یافته که توسط ماده تاریک احاطه شده است و شبیه به یک تار عنکبوت سه بعدی می باشد. دانشمندان معتقدند توزیع در کیهان تصادفی نیست؛ به نظر میرسد کهکشانها در ساختار کیهانی بسیار بزرگی با رشتههای ریسمان مانند که مناطق چگال را به هم وصل میکنند، سازمان یافتهاند. آنها در میان مناطق خلأ کم تراکم پراکنده شدهاند، اسم این مناطق وب کیهانی است. Continue reading
بزرگترین ها در کیهان قسمت هفتم-وب کیهانی /دیوار هرکولپارس دانش:۱۱- بزرگترین ساختار اختر وش ها:
‘گروه(GROUP) بزرگ (HUGE) اختروش های (QUASAR) عظیم (LARG) یا به اختصار HUGE-LGQ بزرگترین ساختار اختر وش در کیهان است و بعد از دیوار هرکول بزرگترین ساختار
بزرگترین ها در کیهان -قسمت ششمپارس دانش:۱۰- ابر خوشه ی شپلی ( Shapley super cluster )بزرگترین جسم کیهانی و عظیم ترین تجمع کهکشانی در جهان قابل مشاهده ی ماست.
(جهان قابل مشاهده ،شامل کهکشانها و اجرام دیگری است که مشاهدهٔ آنها از زمین در دورهٔ کنونی امکانپذیر شدهاست. دلیل قابل مشاهده بودن این اجسام این است که نور خارج شده از این اجسام، از لحظهٔ آغاز انبساط کیهان تا کنون، زمان کافی برای رسیدن به ما را داشتهاست).
بزرگترین ها در کیهان- قسمت پنجمپارس دانش:۹-بزرگترین منطقه ی خالی عالم:
کهکشان ها معمولا در خوشه قرار دارند. حتی کهکشان راه شیری ما که در ابر خوشه دوشیزه است. این خوشه ها به آرامی در محدوده گرانشی خود گسترش یافته و همراه با فضا / زمان خود هستند.
بزرگترین ها در کیهان-قسمت چهارمپارس دانش: ۷- بزرگترین گسیل کننده ی امواج رادیویی معمولا سیاه چاله ها ی پرجرم هستند ..این سیاهچاله ها معمولا در مرکز کهکشان ها یافت می شوند .
در اثر بلعیده ماده به وسیله سیاهچاله ،انرژی و ماده باسرعت زیاد از قطب ها گسیل می شود .این گسیل ها معمولا توسط رادیو تلسکوپ های بزرگ آشکار می شود.
بزرگترین ها در کیهان- قسمت سومپارس دانش–می خواهیم کاوشی در آخرین تحقیقات دانشمندان ،در بزرگترین پرسش های هستی داشته باشیم و پرده از اسرار جهان هستی برداریم
راز اول) عمر جهان :
وقتی که از عمر جهان یک میلیارد سال گذشته بود آن چیزی بیشتر از دریایی از هیدروژن و هلیوم نبود با انفجاری ناگهانی ،وبا شکل گیری ستاره ها ،آن ها همچون به چراغی در تاریکی تبدیل شدند..در طول قرن گذشته، ستاره شناسان راه های مختلفی برای برآورد سن جهان استنباط کرده اند. در سرآغاز این قرن نیز، اندازه ی سن جهان ،به صورت یک راز خاص باقی مانده است.
پنجاه راز از بزرگترین رازهای کیهان -قسمت اولپارس دانش:دراین نوشته قصد نداریم کسی را بترسانیم؛ اما واقعیت این است که جهان در حال تمام شدن است! واقعیتی که وجود دارد و در عین حال یکی از مهیبترین اتفاقاتی است که تاکنون با آن مواجه شدهایم این است که دنیا بدون اعلام قبلی به پایان خواهد رسید. اگر فرض کنیم شما یک موجود کیهانی هستید که میتوانید برای روبرو شدن با این اتفاق کاری کنید، در ابتدا باید بدانید که اصولا چه احتمالات و حالتهایی برای رخ دادن این اتفاق وجود دارند. میتوانیم کل جهان را به صورت فشرده شده
تئوری های پایان جهانپارس دانش:مکانیک کلاسیک مفاهیمی از قبیل حرکت موشک ها وآونگ ها حتی ماشین های بخار و یا حرکت سیاره ها را در بر می گرفت . بی شک پدیده هایی از جمله سفر نور در خلاء و همچنین ماهیت دقیق گرانش و گریز از آن نیاز به توضیحات علمی بیشتری داشت .
آلبرت اینشتین دانشمند بزرگ در سال ۱۹۰۵ تئوری نسبیت خاص خود را شرح داد و مدتی بعد او تئوری جدیدی بیان کرد که همه ی ابعاد جهان را شرح می داد ، این تئوری نسبیت عام نام داشت و اولین تئوری برای شرح گرانش می بود .
سیاهچاله ها ،جهان های موازی و افق رویداد